Linux

Linux

De stabiliteit, schaalbaarheid en krachtige prestaties die Unix levert zijn de redenen dat steeds meer bedrijven ervoor kiezen om dit besturingssysteem in te zetten binnen hun infrastructuur. Het gebruik van Unix binnen rekencentra en de inzet van dit systeem binnen complexe en omvangrijke omgevingen, stelt ook hoge eisen aan de beheeromgeving.

De 2Share Linux- en Unix-professionals zijn gecertificeerd in de laatste OS-versies en beheersen meerdere Linux en Unix varianten zoals Red-Hat, Suse, Solaris en AIX tot in detail. Het ontwerpen, implementeren, migreren en beheren van Linux- of Unix-systemen en de koppelingen aan andere omgevingen behoren tot de kennisgebieden. Hieronder valt natuurlijk ook het toepassen van clustertechnologie, virtualisatie en scripting. Omdat Linux bij uitstek geschikt is voor cloud computing, zijn onze engineers ook hierin uitstekende partners.

Wat is het?

Linux is een relatief jong OS welke zo rond de midden jaren ’90 echt zijn is opgestart. Net als de meer bekendere broer “Windows” is Linux een zogeheten “Operating system” of “OS”. Het is het software-systeem dat alle hardware van u computer of laptop aanstuurt en laat communiceren met uw softwarepakketten. Zonder OS werkt uw software niet.

Nu bestaat het Linux OS uit verschillende lagen of niveaus waarbij u als gebruiker er maar 1 of 2 zult herkennen. Namelijk de “Desktop Environment” en wellicht de “Applications” laag. Maar wist u dat Linux o.a. een laag heeft die “Bootloader” heet. Of werkt met “Deamons”. Een “Kernel”, “Shell” en Grafische Server heeft? Onze consultant en Linux specialisten leggen u graag uit wat dit in detail betekend en waarom Linux een gepaste oplossing kan zijn binnen uw organisatie.

Linux of Unix?

Unix was er als eerst. Deze OS stamt uit de jaren ’80 en is tegelijkertijd ook de basis voor het Linux OS. Als je een leek vraagt wat de grote verschillen zijn tussen Unix en Linux is het meest voorkomende antwoord dat Unix gebouwd is voor commerciële redenen en Linux is hierop de veel te verkrijgen gratis opensource variant. Ondanks dat deze 2 systemen erg veel gelijkenissen hebben zijn er daadwerkelijk kleine verschillen te ontdekken in de bestandstructuur en kernel. De 2Share specialisten zijn in staat makkelijk om te schakelen van Unix naar Linux en vice versa.