Storage & Backup
Uw bedrijfsvoering is voor zijn continuïteit in grote mate afhankelijk van de beschikbaarheid van data.
De 2Share professionals weten als geen ander hoe belangrijk een betrouwbare storage omgeving is. Ze kunnen putten uit jarenlange ervaring met het implementeren en beheren van SAN-oplossingen van EMC, HP of IBM. Bovendien zijn ze experts in het beheren van back-upomgevingen, gebaseerd op technologieën als CommVault, Tivoli (TSM), Data Protector, Legato en Veritas.
Data opslag is niet van nu
Als sinds er mensen op deze aardbodem rondlopen heeft men behoefte om informatie op de slaan. Zo kon de mens dingen beter onthouden en kon het van generatie op generatie overgebracht worden zonder dat de inhoud informatie veranderde. De meest primitieve manieren van dataopslag waren bijvoorbeeld met stokjes in het zand tekenen en met een soort verf grotschilderingen maken.
De eerste vorm van mechanische opslag was de zogenaamde ‘punch-cards’. Dit waren allemaal kaartjes met gaatjes erin op verschillende plekken. Door middel van een speciaal apparaat (de voorloper van de computer) kon er informatie van de gaatjes worden afgelezen en worden verwerkt. De ‘punch-cards’ zijn uitgevonden door Charles Babbage omstreeks 1890.
IBM vond rond 1952 de magnetische tape uit. Het nadeel van deze tapes was ook de ‘acces-time’. Als je bijvoorbeeld data in het midden van de tape wilde lezen, moest de tape-unit eerst de tape naar het midden spoelen. Om zulke problemen na te gaan introduceerde Ingenieurs uit San Jose in 1956 de eerste magnetische computer disk. Het allergrootste voordeel aan deze schijf was dat data meteen toegankelijk was waar het zich ook op de schijf bevond. Deze revolutionaire uitvinding bevindt zich op dit moment nog steeds in een computer. Weliswaar is het ontwerp verbeterd, maar de basis van iedere pc-opslag stamt dus af uit 1956.
In de jaren ’80 en ’90 van de vorige eeuw was de floppy veruit de handigste manier om bestanden te bewaren en over te zetten naar een andere computer. De eerste breed gebruikte diskette was de grote kartonnen floppydisk met een diameter van 5¼ inch (zo’n 13 centimeter) die plaats bood voor 360 kB aan data. De kleinere hardplastic diskette met een diameter van 3,5 inch (8,9 centimeter) die begin jaren ’80 werd geïntroduceerd, had in eerste instantie evenveel ruimte. Uiteindelijk werd de dubbelzijdige diskette met 1,44 MB opslagruimte de meest gebruikte diskette. De diskette zag in 2010 zijn definitieve einde, toen Sony aankondigde de productie van de floppy stop te zetten.
We weten nu inmiddels wat er allemaal mogelijk is voor de opslag van uw meest kostbare data. Na de CD-R en de USB-drive werd begin deze eeuw de cloud oplossing geïntroduceerd. Een oplossing waar veel in mogelijk is maar waar ook een hoop technologie bij komt kijken. Maar als je ziet waar we vandaan komen is het toch leuk om te zijn waar we inmiddels toe in staat zijn.